Columns

LUCHTFIETSERIJ (Column Dutch)

De bomen in Silicon Valley reiken niet langer tot aan de hemel. Ook in de Lage Landen houden durfkapitalisten de hand vaker op de knip. Anno 2024 is het voor de startups zwoegen om geld binnen te harken. Of het nu om ‘seeding money’ gaat, dan wel om participatie in de series A, B of […]

Read more

CULTIVATED MEAT (Column Dutch)

Het is altijd gemakkelijk praten om als insider aan de zijlijn te staan en te observeren waar het goed of fout kan gaan. Zo ook bij de grote aantallen mondiale startups die vol energie het ‘Ei van Columbus’ zoeken door slachtvrij vlees (cultivated meat) als een sublieme tournedos te produceren.

Read more

THE BAMBI FACTOR (Column Dutch)

Om met schaatsfenomeen en ‘beauty-influencer’ Jutta Leerdam te spreken: ‘Het moet maar eens afgelopen zijn de menstruatieperikelen weg te moffelen.’ Al in 2001 heeft deze columnist al eens kenbaar gemaakt dat het geen toeval is dat puberende meisjes juist op deze leeftijd het eten van vlees afzweren.

Read more

WOKE WASHING (Column Dutch)

Zijn we eindelijk gewend aan de term ‘greenwashing’, komt ineens ook de kreet ‘woke washing’ in het vocabulaire opzetten. Greenwashing is inmiddels verheven tot een bekende sabotagetechniek van bedrijven en activistische organisaties, die zich milieuvriendelijker en groener voordoen dan ze in werkelijkheid zijn. Niet zelden worden er gesponsorde studies dan wel influencers in stelling gebracht […]

Read more

Column: Ideologie of Idioterie? (Dutch)

Lezers van mijn columns vinden mijn visies vaak ‘zwart-wit’. Dat is een bewuste keuze. Immers, een zwart-wit-visie stemt tot nadenken en uiteindelijk wordt de mengkleur toch weer grijs. De gulden middenweg zogezegd, hetgeen uiteindelijk de bedoeling is.

Read more

BEYOND IMPOSSIBLE (DUTCH)

NA JAREN VAN NIET AFLATENDE HOSANNA EN SOMS MASSAHYSTERIE VAN DE (WOKE GETINTE) MEDIA, LIJKEN DE VEGAVLEESPRODUCTEN INMIDDELS DE WEG KWIJT. ONDANKS ALLE VOORSPELLINGEN DAT SLACHTVLEES -EN MET NAME RUNDVLEES- VERGANE GLORIE ZOU GAAN WORDEN, HEEFT DE WERELDWIJDE VEGA(N)MARKT HARDE KLAPPEN GEKREGEN. IN DE VERENIGDE STATEN ZIJN DE VERKOPEN IN 2022 ZELFS MET PAKWEG 14% INGEZAKT.

Read more

DE PERFECTE STORM (Dutch)

HET IS EEN LUGUBERE DAN WEL MACABERE STELLING, MAAR VOOR DE NEDERLANDSE BOEREN KOMT DE RUSSISCHE ‘EXPANSIEDRANG’ IN DE OEKRAÏNE ALS EEN GESCHENK UIT DE HEMEL. PLOTSKLAPS BESEFFEN DE POLITIEKE POLDERAARS DAT ONZE VOEDSELZEKERHEID TOCH VOORAL GEBASEERD IS OP EEN STRATEGISCHE APATHIE EN HET NAÏEF DENKEN DAT DE SUPERMARKTSCHAPPEN ALTIJD ALS VANZELF VOLSTAAN.

Read more